Nieuws

Volg het laatste nieuws over de zwerfkatten. Bijzondere vangacties, aankondiging van evenementen, verslagen van bijvoorbeeld onze Open Dag en andere belangrijke gebeurtenissen… u vindt het allemaal hier!

Ida Zilverschoon prijs

  • Nieuws Ida Zilverschoonprijs

Een trotse Henk (rechts), samen met Ineke en Ben

9 december 2017 Stichting Zwerfkatten Rijnmond heeft de Ida Zilverschoonprijs (een jaarlijkse prijs voor beschermers van dieren) ontvangen. Het bedrag van 250 euro was bestemd voor het vrijwilligersuitje dat vandaag in de Kunsthal in Rotterdam werd gehouden. Ook is er een prijs van 250 euro uitgereikt aan een speciale en bijzondere vrijwilliger. Henk Dekker zet zich al 15 jaar in om de vele zwerfkatten in het Rijnmondgebied een beter leven te geven. Een betrokken vrijwilliger die altijd respectvol met de katten omgaat en zorgt dat er tijdens het vangen zo min mogelijk stress voor ze ontstaat. Henk vindt het fijn als hij de verwilderde katten (na behandeling bij de dierenarts) weer terug kan brengen naar hun vertrouwde omgeving. En hij is blij dat er voor veel jonge zwerfkatjes een zwerversbestaan wordt voorkomen door ze te socialiseren. Henk gefeliciteerd, je bent een echte ambassadeur voor de zwerfkatten!

Op z’n plekje!

  • Nieuws Quint is thuis

27 november 2017 Eerst 5, toen werd het 4, en nu zijn het er 8! Quint is namelijk vertrokken naar zijn nieuwe thuis en heeft daar vier ‘hulppootjes’ gevonden. Na de operatie eind oktober en vervolgens intensieve fysiotherapie bij dierenartspraktijk Den Otter, was het eindelijk zover voor onze voormalige vijfpoter: op het juiste moment kwam precies de goede aanvraag binnen. Dapper hebben de nieuwe eigenaren zich gestort op de verzorging en verdere revalidatie van Quint. Den Otter: “Zij hebben nu hun handen vol. Ze moeten niet alleen dagelijks veel met hem oefenen, Quint is ook gewend om veel aandacht te krijgen. Het is voor ons een heel gemis in de praktijk, want het was een leuke en vriendelijke (en nadrukkelijk aanwezige!) patiënt.” Alle specialisten zijn zeer tevreden over het verloop en het gaat heel goed met Quint op z’n nieuwe plekje. Meer zien? Klik op de button…

Gezellige drukte

klik voor vergroting met bijschrift

30 oktober 2017  Het was een gezellige drukte tijdens de Open Dag. Honderden mensen, jong en oud, kwamen gisteren een kijkje nemen in de zwerfkattenopvang. Er viel heel veel te beleven… de braderie met leuke koopjes en lekkere versnaperingen, interessante demonstraties, de immer populaire rondleiding en natuurlijk de katten zelf… De kittens in het voorportaal stalen de show, maar ook de moederpoes met haar 8 kleintjes in de huiskamer wist menig bezoeker te vertederen. Veel aandacht was er voor de ‘zaak Quint’, de kat met 5 poten. Prachtige foto’s en met toelichting van de dierenarts. Quint was zelf niet aanwezig, het katertje is rustig aan het herstellen. Zo aan het eind van de middag vielen de showbinkies in het voorportaal stuk voor stuk in diepe slaap, moe van het spelen en innig tevreden met al die aandacht: “Bedankt lieve bezoekers, volgende keer zwaaien we jullie uit hoor!”  Wat zullen ze lekker gedroomd hebben…

RUR, dé internetzender voor Rotterdammers, heeft een reportage gemaakt  Bekijk de video>

Operatie Quint (update)

klik voor vergroting met bijschrift

17 oktober 2017 Vijfpotige kater Quint is onderzocht op de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en zal snel geopereerd worden. Zijn vijfde pootje hoeft waarschijnlijk niet geamputeerd te worden, uit de CT-scan blijkt een gebroken heup de boosdoener en daar heeft hij veel last van. Na de operatie krijgt Quint fysiotherapie. Voorlopig heeft Quint hokrust, best wel lastig voor zo’n jongeling. Eerder deze week hebben de eigenaren zich gemeld en in goed overleg afstand gedaan omdat zij hem niet de benodigde, intensieve zorg kunnen bieden. De behandeling zal veel tijd in beslag nemen en is kostbaar. We doen er alles aan om dit levenslustige katertje weer normaal en pijnvrij te laten lopen en zijn de actie Help Quint gestart om geld in te zamelen.

UPDATE 27 oktober: Quint is gisteren succesvol geopereerd! Het vijfde pootje is toch verwijderd en hij gaat z’n revalidatie tegemoet. 

Schaap met 5 poten?

klik voor vergroting met bijschrift

11 oktober 2017  Onze dierenarts schrok wel even bij dit pas binnengekomen katje. Was zijn achterpoot nou gebroken? Want die leek wel uit twee stukken te bestaan. Maar nee, aan het uiteinde zat duidelijk een extra nageltje… hij heeft dus 5 poten! Heel bijzonder, dit hadden we nooit eerder gezien. Het katertje, voorlopig Quint genoemd, is gevonden bij de Voorde in Rotterdam-Zuid. We hopen de eigenaar te vinden van dit ‘arme schaap’, al blijft Quint er zelf aardig rustig onder. Een ding is zeker, hij is heel herkenbaar!
UPDATE: Quint is verder onderzocht en is zo te zien een Siamese tweeling waarvan de andere helft niet tot ontwikkeling is gekomen. Dit is volgens deskundigen uniek in Europa en de Universiteit van Utrecht gaat kijken wat ze voor Quint kunnen betekenen want hij heeft er meer last van dan deed vermoeden. We gaan er alles aan doen om hem te helpen. Zie ook RTV Rijnmond en de video van het AD

Komt u ook kijken?

nieuws Open Dag 2017

Oktober 2017  Zondag 29 oktober kunt u komen kijken bij ons in de zwerfkattenopvang. Met rondleidingen, demonstraties en er is een grote, overdekte braderie: 150 meter aan kramen met leuke kattenspulletjes, kerstartikelen, een tweedehands markt, spelletjes, loterij met veel prijzen, koffiecorner, de fruit-shakeman, poffertjes en heerlijke vegetarische hapjes. En, vanwege de wintertijd duurt de dag een uurtje langer! Kom dus langs en neem gerust familie, vrienden en bekenden mee:
29 oktober 10.30 – 16.30 uur 
Anthonetta Kuijlstraat 81 
3066 GS Rotterdam

Eerste katten terug

11 augustus 2017  Update vangactie Overschie: Vanmorgen zijn de eerste katten teruggegaan naar hun vertrouwde plekje. In totaal werden afgelopen maandag 34 zwerfkatten gevangen, waarvan 12 kittens die nu in gastgezinnen verblijven. De meeste katten hebben oormijt en die moeten iets langer in de opvang blijven voor behandeling. De 9 gezonde katten konden vandaag alvast hun vrijheid tegemoet, inmiddels gesteriliseerd of gecastreerd, ingeënt, ontwormd en ontvlooid. RTV Rijnmond was er weer bij, op de radio en op TV. Altijd een feest om de katten zo blij te zien en ook verzorgster Marja Wiskie was zichtbaar opgelucht. De groep kan zich nu niet meer uitbreiden en volgende week mogen de overige katten hun mooie moment beleven.
Nog een filmpje van het loslaten>  Ga naar Media> voor de interactieve versie, spectaculair!

Uitgehongerd…

11 augustus 2017  Deze pechvogel heeft 10 dagen opgesloten gezeten in een Foodtruck. Toen men ging schoonmaken, zat hij daar… Niet met een volgegeten buikje maar uitgemergeld en uitgedroogd, want de kat kon niet bij de voorraad! De dierenarts heeft hem een vochtinfuus gegeven en voer om aan te sterken. De kat was eerder bij ons gemeld, maar liet zich tijdens de vangactie niet zien en was daarna helaas onvindbaar. Nu weten we waarom. Achteraf gezien was deze schuilplaats dus niet zo’n goede keus, ondanks de lekkere geurtjes. Gelukkig is de kat net op tijd ontdekt en heeft hij een chip, zodoende hebben we de eigenaar kunnen traceren. De kat heet Gibsy en wat blijkt? Hij is in 2008 als kitten geplaatst, door onszelf!

Grote vangactie op TV

7 augustus 2017  Vandaag is een grote vangactie gestart in Overschie. Al vroeg in de ochtend gingen onze vrijwilligers op pad, met in hun kielzog RTV Rijnmond en de TVploeg van Hart van Nederland. We verwachten zo’n 40 zwerfkatten en kittens op te vangen. In de eerste twee uur liepen maar liefst 24 katten in de vangkooi en we gaan door tot we ze allemaal hebben. De volwassen katten worden ‘geholpen’ door de dierenarts en gaan na herstel weer terug naar hun vertrouwde plekje. Daar zal het echtpaar dat ook de melding deed de zwerfkatten blijven verzorgen en in de gaten houden. De kittens gaan naar gastgezinnen om gesocialiseerd te worden.
website RTV Rijnmond>
uitzending RTV Rijnmond Nieuws>
uitzending Hart van Nederland>

Op weg naar de zon?

Nieuws kittens zoeken thuis

23 juli 2017  De vakantie-uittocht is weer begonnen en veel mensen vertrekken naar de zon. Maar het is ook precies de periode dat heel veel kittens op zoek zijn naar een fijn thuis. Ze hebben hun koffertje al gepakt, de inentingen zijn binnen en de gezondheidsverklaring is op zak. Nu natuurlijk nog een reisbestemming en dan kan ook bij ons de grote uittocht van start. Heeft u een zonnig plekje bij u op de vensterbank of in de tuin? Bent u op zoek naar een maatje en is er plaats voor een (of twee) van onze kittens uit de opvang? Wellicht bezorgt u deze schatjes de zomer van hun leven! Ga naar Wilt u een kitten? en vul het formulier in of kijk eens op Fijn thuis gezocht

ps Ook onze volwassen katten zijn op zoek naar een plekje in de zon!

Thuis na ruim 6 jaar!

Nieuws Wilson thuis na 6 jaar!

14 juli 2017 Niet alleen de Fransen vieren feest vandaag, maar ook in Schiedam mocht de vlag uit. En wel voor iets heel bijzonders… kater Wilson kon na 6 jaar en drie maanden herenigd worden met zijn eigenaren. Dit was echt even een kippenvel momentje! De binnengekomen zwerfkater had wel een chip, maar de adresgegevens klopten niet meer. Een oproep op Facebook gaf soelaas, het bericht over Wilson werd volop gedeeld en iedereen zocht mee. En ja hoor, binnen enkele uren waren de eigenaren getraceerd en even later stonden ze bij ons in de opvang om dolgelukkig hun lang vermiste (en zeer gemiste) kater in de armen te sluiten.

Smikkelen dankzij u!

17 juni 2017  In de zomer is het een drukte van belang in de opvang. De voorjaarsgolf is nog niet voorbij of de volgende zwerfpoezen met nestjes komen alweer binnen. Voor al die hardwerkende moeders zorgen we goed en daarom hebben we extra lekker en licht verteerbaar kipfilet in huis. Maar we waren eerder dan verwacht door de voorraad heen en op Facebook volgde een oproep of iemand nog wat blikjes overhad. Dat was niet aan dovemans oren gericht: tientallen mensen kwamen aan de deur of lieten pakketjes bezorgen. De berg blikjes groeide maar door en ook ander voer en gelddonaties bleven binnenstromen. Heel fijn dat er zo veel lieve mensen zijn die de zwerfkatten willen helpen!

Handboek TNR

1 juni 2017  In het kader van ‘Nederland Zwerfkattenarm 2025’ hebben meerdere deskundigen de koppen bij elkaar gestoken om een handboek te schrijven over TNR (Trap, Neuter, Return). Deze methode om de populatie zwerfkatten beheersbaar te houden is het meest effectief bevonden voor het dierenwelzijn en de volksgezondheid. Het boek dient als zeer uitgebreide handleiding voor organisaties die zich het lot van zwerfkatten aantrekken en is door Stray-AFP beschikbaar gesteld. Ook wij hanteren de TNR-methode en hebben met onze jarenlange ervaring een steentje bij kunnen dragen aan de inhoud. Tijdens de landelijke bijeenkomst van Dierenlot op 20 mei is het eerste exemplaar overhandigd aan Lenie ’t Hart. Het Handboek TNR zwerfkatten telt 284 pagina’s en is gratis te downloaden via de site van Zwerfkatten Nederland

Superkado

Nieuws

24 april 2017  Klanten van webwinkel Zooplus konden van december 2016 tot en met februari 2017 hun automatisch gespaarde bonuspunten aan Stichting Zwerfkatten Rijnmond doneren. Nou, dat hebben jullie gedaan: maar liefst 339.613 bonuspunten! Veruit het hoogste aantal van alle goede doelen die ons voor zijn gegaan. Speciaal voor de zwerfkatten heeft Zooplus een voer- & accessoirepakket samengesteld. Vorige week kwam het eerste pakket binnen. Tot onze verbazing volgde er nog meer…. Stapels voer en lekkere dingen, heel veel speeltjes, krabpalen, slaapkussens… allemaal voor de zwerfkatten. We werden er sprakeloos van. Iedereen die bonuspunten heeft gedoneerd en uiteraard Zooplus… heel erg bedankt!

Sponsors bedankt!

Nieuws

11 april 2017 “You ‘ll never walk alone!” Het lijflied van Marathon Rotterdam. Dat gold zeker voor Lindsey en Daphne, onze twee vrijwilligsters die zich afgelopen zondag aan een rondje door de stad waagden. Zij werden niet alleen omringd door duizenden lopers… in hun gedachten huppelden meer dan 6000 kittens mee! Want zoveel zwerfkatjes hebben al dankzij Zwerfkatten Rijnmond een bestaan als huiskat gekregen. En als het aan Daphne en Lindsey ligt, volgen er nog veel meer. De eerste kittens van 2017 zitten alweer in de opvang en mede dankzij het geweldige bedrag van €1.200 dat de sponsorloop heeft opgeleverd, kunnen ook deze katjes een mooie toekomst tegemoet gaan. Klik hier voor meer foto’s Sponsorloop 2017>

Sponsor onze kittens!

29 maart 2017 Binnenkort is het weer zo ver: zondag 9 april staat de Marathon van Rotterdam op het programma. En ook dit jaar zijn er enkele fanatieke sportievelingen die de kwart marathon gaan lopen voor de zwerfkatjes! Het doel is om geld in te zamelen voor de verzorging van onze kittens in de opvang. Wilt u bijdragen aan een mooie toekomst voor de kleine zwervertjes? Maak dan een bedrag over op het volgende rekeningnummer: NL82 ABNA 0428 5575 97 ten name van Stichting Zwerfkatten Rijnmond. Graag onder vermelding van sponsorloop 2017 voor de zwerfkatjes. Hartelijk dank!

Oorkonde PvdD

14 februari 2017  Vandaag kwam de Partij voor de Dieren langs bij de kattenopvang om de Oorkonde Diervriendelijkste Rotterdammer 2017 uit te reiken aan Ineke Jochims en Ben Degenkamp. Raadslid Ruud van der Velden overhandigde de oorkonde en deelde een pluim uit aan de stichting. Van der Velden: “Wat is er mooier dan op Valentijnsdag, de dag van de liefde, onze waardering uit te spreken voor Stichting Zwerfkatten Rijnmond die zich met zo veel liefde inzet voor de zwerfkatten.” Na afloop was er taart voor de vrijwilligers en medewerkers. RTV Rijnmond besteedde ruimschoots aandacht aan dit mooie eerbetoon voor ons werk, op de radio en op hun website. Bekijk en luister het hier>

2016 in beeld

Nieuws 2016 in beeld

5 januari 2017 Het jaar 2016 begon meteen goed met een geheel vernieuwde website, ook zwerfkatten gaan met de tijd mee. Maar het werk om hun welzijn te verbeteren en de populatie beheersbaar te houden was als vanouds. In 2016 kregen we 640 meldingen waarop actie is ondernomen. In totaal zijn er 1483 zwerfkatten (op)gevangen, waarvan 475 kittens die in gastgezinnen zijn gesocialiseerd. Daarnaast hebben we heel wat zwerfkatten kunnen helpen die medisch in nood waren. Een mooi resultaat en een goed moment om terug te blikken met de belangrijkste of meest bijzondere gebeurtenissen van 2016…

Nieuwsarchief 2016

Nieuwsarchief 2015

Volg ons ook op Facebook

Volg ons ook op Facebook!

© Copyright - Stichting Zwerfkatten Rijnmond