2015 in beeld

Brand
Het jaar begon meteen heftig, bij ons op het bedrijventerrein brak tijdens nieuwjaarsnacht een grote brand uit. Het werd even spannend, maar alle zwerfkatten in de opvang zaten veilig en bleven ongedeerd.

Eerste moederpoes
In januari 2015 kwam de eerste poes met kittens binnen! Ook nu, de eerste dagen van 2016, hebben we drie kittens met hun moeder in de opvang

Lassie
Een klein wondertje! Een zwarte kater die eind januari werd aangetroffen bij een vangactie bleek een identificatiechip te hebben. Lassie was al 9 jaar vermist! Verbaasd konden de eigenaren hun inmiddels al wat grijs geworden seniorkat in de armen sluiten.

Moddermanstraat
Een grote explosie op 1 februari zette de Moddermanstraat op stelten. Niet alleen de bewoners maar ook enkele huiskatten waren hier de dupe van. Er was instortingsgevaar en niemand mocht zijn huisdier ophalen of zoeken. Met het plaatsen van vangkooien hebben we geprobeerd de katten te lokken. Uiteindelijk zijn ze allemaal op hun eigen pootjes gezond en wel teruggekeerd.

Salmy
Deze onfortuinlijke kater was uit het raam van woontoren Montevideo gevallen en in paniek weggekropen in de holle overkapping. Het lukte niet om hem daaruit te krijgen en wij schoten de eigenaren te hulp. Met veel inventiviteit werd door een klein gat een vangkooi met lekkere hapjes geplaatst, maar Salmy liet zich niet verleiden. De landelijke media doken er op en half Nederland volgde de ontwikkelingen. De ontlading was groot toen Salmy na 5 dagen door de eigenaren zelf bevrijd kon worden en niets aan zijn avontuur had overgehouden!

Sponsorloop
Zondag 12 april was het zover: zes vrijwilligers gingen 'rennen voor de zwerfkatjes' tijdens de kwart marathon van Rotterdam. Annika, Bente, Maartje, Patty, Saskia en Sigrid hebben het geweldige bedrag van € 3.301,- bij elkaar gelopen. Dankzij de bijdrage van 143 sponsoren, waaronder 10 bedrijven, kunnen weer veel jonge zwerfkatjes van hoge kwaliteitsvoeding voorzien worden.

Revalidatie
Ontroerend is het verhaal van Sjors, een schuwe aanloopkat. Op een dag kwam hij strompelend terug bij de boerderij. De bewoners schakelden meteen ons in en in de zwerfkattenopvang bleek Sjors een gebroken bekken te hebben. Maanden van revalidatie volgden en dankzij de liefdevolle inzet van zijn verzorgers loopt Sjors weer vrolijk rond op hun erf.

Als de kat van huis is…
In mei werd het rapport ‘Als de kat van huis is…’ gepresenteerd door Stray Animal Foundation Platform. Voor het eerst is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar zwerfkatten in Nederland. De conclusie boekstaaft onze methode voor het welzijn van zwerfkatten: De TNR-methode (vangen, neutraliseren en terugplaatsen) is de meest diervriendelijke en effectieve methode om het aantal zwerfkatten beheersbaar te houden!

Nachtelijke uurtjes
Onze vrijwilligers hebben heel wat nachtelijke uurtjes door-gebracht om zwerfkatten te vangen. Zoals bij de kassen in Hoek van Holland. Naast het fietspad was een moederpoes met kittens gesignaleerd. Het kostte vrijwilliger Henk uiteindelijk 5 dagen voordat hij het laatste kitten kon vangen. Gelukkig was het midden in de zomer, maar lekker uitwaaien aan het strand zat er niet in.

Animal Event
Ook dit jaar waren we op veel evenementen en braderieën te vinden met een informatiestand om ons werk voor de zwerfkatten te promoten. Zoals in juni bij Animal Event waar enkele van onze socialisatiekittens schitterden in het Glazen Huis, naast de raskatten.

Promotie
Onze kraam bij Pets Place in winkelcentrum Alexandrium.

Feestje
Als je 12,5 jaar bestaat, vier je feest! Dat deden we ook, op 17 juli kwamen onze donateurs langs voor een hapje en een drankje. Maar het was ook feest voor de circa 100 zwerfkatten in de opvang. Dit zwerfkatje kon niet wachten op haar traktatie!

De nodige humor
Dezelfde dag werd 'Katten van de Straat' gepresenteerd. Alle humoristische avonturen van striphelden Koos en Smoos gebundeld en speciaal ingekleurd voor de gelegenheid.

In de media
We hebben veel aandacht gekregen in de media. Zo kwam SBS6 filmen bij een vangactie in Rozenburg waar een poes zich met haar kittens had verscholen onder een bouwkeet.

Geknipt en geschoren
Het viel buiten ons werkgebied, maar toen in augustus onze hulp werd ingeroepen, togen we met groot materieel naar een camping in de Krimpenerwaard om uiteindelijk 25 zwerfkatten te vangen. De meeste katten zaten onder de luizen waarvoor ze zijn behandeld. Enkele dagen later konden de katten weer terug naar de caravanbewoner die ze verzorgde. Toen waren ze wel gesteriliseerd, gecastreerd, ontwormd, ontvlooid én luisveilig geschoren!

Radio Rijnmond
Niemand minder dan kattenliefhebber en presentator Ruud de Boer was drie uur lang bij ons te gast. Op 23 oktober kwam de uitzending Rijnmond Nu live uit de zwerfkattenopvang om de Open Dag te promoten. Vrijwilligers werden geïnterviewd en de luisteraar kreeg veel informatie over ons werk voor de zwerfkatten

Liefde op het eerste gezicht
Deze moederpoes solliciteerde naar een plekje thuis bij de presentator!

Open Dag
Het was weer als vanouds op zondag 25 oktober. Supergezellig, een mooie opbrengst voor de zwerfkatten en héél véél bezoekers. Op een gegeven moment stonden er zelfs rijen bij de balie! Zouden al deze mensen zich aangemeld hebben als donateur?

Gedumpt?
Ja, deze jonge zwerfkatjes waren gedumpt, maar niet door kwaadwillende mensen. Het was de moederpoes zelf die haar kittens in de container had neergelegd! Zo kon ze gerust op jacht naar voedsel zonder dat haar kroost weg kon lopen. Een heel slimme poes dus!

Aan de haak geslagen
Zwerfkat Cypie had een heel bijzondere vangst, namelijk zichzelf! Zij werd aangetroffen door haar verzorger met een enorme vishaak in haar wang. Tot grote opluchting van Cypie kon onze dierenarts de haak onder narcose verwijderen, maar of ze een volgende keer van een lekker visje zal smullen…

Roefelen
Net als andere jaren bezochten tientallen basisschoolleerlingen uit Prinsenland de kattenopvang om zich te kunnen oriënteren op hun toekomst. Het was een drukke boel met al die enthousiaste kinderen.

Verhuizing
Vanwege bezuinigingen bij de Dierenbescherming werd in september het Kids for Animals Huis gesloten. De vijf schuwe zwerfkatten die door ons waren gesteriliseerd en daar werden verzorgd, moesten dus verhuizen. Deze twee vonden een nieuw, welkom plekje bij een manege. Ook de andere drie katten kregen een mooie plek elders.

Donaties
We hebben in 2015 een aantal geweldige donaties ontvangen. Zoals bijvoorbeeld monteur Vincent Kerkhof, die in plaats van de oude airco te repareren op eigen kosten een nieuwe installeerde. Ook kregen we een lading kattenvoer van de Voedselbank die nauwelijks in onze transportbus paste. Op de foto overhandigt Henric van der Wouden een tandheelkundig apparaat. Hij wilde graag iets doneren waar dringend behoefte aan was. Wij kunnen hier niet iedereen benoemen, maar wij zijn al onze donateurs en gulle gevers zeer dankbaar!

Nog meer gulle gevers
De Kattenpraktijk had een geheel eigen manier om bij te dragen.

Ambassadeur
Schuw kwam hij binnen, een echte wilde zwerfkat. Op de behandeltafel werd een gebroken kaak geconstateerd. Die was niet te opereren maar we gaven hem een kans. Met zacht voer knapte hij zienderogen op en toen kwam zijn ware aard naar boven. Als een echte charmeur wond hij iedereen om zijn pootjes, zo ook een van de leden van de Raad voor Dierenaangelegenheden die op bezoek was in de opvang. Joep trok bij de familie in en is nu ambassadeur voor de zwerfkatten!

Solo

Solo herenigd!
Zielig en alleen troffen we dit kitten aan, de moederpoes was in geen velden of wegen te bekennen. Solo ging naar een gastgezin, maar we gaven niet op. De poes werd alsnog gevangen, samen met alle broertjes en zusjes van Solo. In de opvang werd de volledige kattenfamilie herenigd. Eind goed, al goed!
Er is natuurlijk heel wat meer gebeurd afgelopen jaar, alleen al de vele zwerfkatten die we hebben kunnen (op)vangen om hun welzijn te verbeteren. En al die jonge zwerfkatjes die een fijn thuis hebben gekregen. We gaan verder met dit mooie werk, op naar een net zo’n prachtig 2016! We sluiten af met een aantal leuke foto’s van ex-zwerfkatten, opgestuurd door hun eigenaren.
< 2020 in beeld |< 2019 in beeld |< 2018 in beeld |< 2017 in beeld |< 2016 in beeld