Een veilige tuin

De dagen worden langer en de natuur ontluikt, een goed moment om plannen te maken voor uw tuin. Maar misschien ook wel het moment om met een kritisch oog te kijken of uw tuin wel veilig is voor katten. Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’, een paar wetenswaardigheden voor de kattenliefhebbende tuinbezitter.

Slakkengif en aanmaakblokjes

De plantjes in de tuin groeien en bloeien, maar zo ook het onkruid en ongedierte. Niet iedereen is daar van gediend en menig tuinliefhebber zal zijn maatregelen nemen. Bestrijdingsmiddelen zijn door strenge regelgeving veilig voor de mens, maar niet altijd zonder gevaar voor huisdieren en andere tuinbewoners.
Sommige merken slakkengif bevatten metaldehyde. Dit middel, dat tevens in aanmaakblokjes voor de barbecue zit, kan fataal zijn. Katten en ook honden vinden metaldehyde heerlijk. Maar snel nadat ze het binnen hebben gekregen, treden de eerste ziekteverschijnselen op: Paniek, braken, diarree en daarna steeds suffer. Andere verschijnselen: een epileptische aanval, samentrekken van de spieren, rode in plaats van roze slijmvliezen en een hoog oplopende lichaamstemperatuur. Een antigif bestaat niet. Als de dierenarts er snel bij is, kan de maag leeggepompt worden. Laat aanmaakblokjes dus niet slingeren en kijk voor aanschaf op de verpakking van het slakkengif. Er zijn goedwerkende, ecologische slakkenkorrels zonder metaldehyde verkrijgbaar.

Giftige planten

Sommige kamer- en tuinplanten zijn voor een kat gevaarlijk. Bij de ene plant zijn het de bladeren of sappen, bij de andere zijn vooral de bessen of zaden giftig. Gewoonlijk blijft een kat van giftige planten af, ze zijn onsmakelijk en bitter, toch is het verstandig als je een tuin aanlegt om de giftige soorten te beperken.

De top-10 van de meest voorkomende schadelijke planten in huis en tuin:
1. oleander (nerium oleander)
2. venijnboom (taxus baccata)
3. peperboompje (daphne mezereum)
4. doornappel (datura)
5. herfsttijloos (colchicum)
6. goudenregen (cytisus laburnum)
7. vingerhoedskruid (digitalis)
8. nicotiana (tabak)
9. monnikskap (aconitum)
10. lelietje van dalen (convallaria)
Dit is maar een greep uit de kamer- en tuinplanten die giftig zijn voor katten. Meer nuttige informatie kunt u vinden op www.licg.nl of www.dekattensite.nl

De lijst blijkt schrikbarend lang, maar katten weten gelukkig van nature wat wel en niet goed voor ze is. Het meeste risico lopen jonge en onervaren katten. Vermoedt u een vergiftiging, raadpleeg dan direct een dierenarts als de kat plotseling onwel wordt, veelvuldig braakt, ernstige diarree heeft of ernstige irritatie van de huid en slijmvliezen rond mond en keel vertoont (rood, gezwollen, blaarvorming of rauwe huid). Als de inname langer dan twee uur geleden heeft plaatsgevonden, probeer dan niet de kat te laten braken maar ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Neem een monster of een naamplaatje van de plant mee, dit helpt uw dierenarts om zo gericht mogelijk een behandeling te starten of een tegengif toe te dienen. Er kunnen meerdere dagen voorbijgaan tussen inname van een gif en het zichtbaar worden van de effecten ervan. Een kat die lusteloos is en één dag of langer weinig of niet eet, kan ook het slachtoffer zijn van een vergiftiging en heeft hulp nodig.

veilige tuin
Ook lelies zijn zeer giftig voor katten. Het is extra uitkijken omdat het stuifmeel makkelijk in de vacht blijft hangen als de kat passeert en zelfs het water uit de vaas is gevaarlijk!

Venijnige stekels

Mediterane planten zijn een aanwinst voor de tuin, maar een aantal soorten zoals een cactus, agave of yucca (Spaanse Bajonetplant!) hebben venijnige stekels die door de stugheid van de plant niet meegeven. Bij het spelen of vechten met andere katten zit een ongeluk in een klein hoekje. Plaats deze planten dusdanig dat de kat zich er niet aan kan bezeren of bovenop de stekels kan vallen. Scherpe punten kunnen desnoods afgeknipt worden en bij een grote agave zijn kurken op de gevaarlijke uiteinden een oplossing.

Kattengras

Zelfs het speciale kattengras uit de winkel is niet helemaal veilig. Laat het gras niet uitgroeien zodat er zogenaamde parapluutjes ontstaan. Als de kat deze op eet kunnen ze blijven steken in de slokdarm of darmen! Een operatie is dan onvermijdelijk. Geef uw kat ook geen parapluplant om van te eten. De bladeren zijn vlijmscherp en kunnen schade veroorzaken.

Kijk ook uit met etherische oliën

Al heeft dit weinig met uw tuin van doen, een waarschuwing is hier wel op z’n plaats. Essentiële oliën, aromatherapie en potpourri in uw huis kunnen aangenaam zijn, maar natuurlijke bestanddelen in deze geurstoffen kunnen gevaarlijk zijn voor uw kat. Meer informatie>

Voorkom overlast voor buren

Katten doen niet aan erfscheiding en beschouwen elke tuin als hun bezit en eventueel privétoilet. Daar zijn niet alle buren blij mee. Er zijn veel (dure) middelen in de handel om katten af te schrikken, maar die zijn zelden effectief. Om de overlast te beperken, kunt u zelf een aantal maatregelen nemen. Leer huiskatten op de bak te gaan en voor buitenkatten kan in de eigen tuin een aantrekkelijke plek gecreëerd worden zoals losse aarde, waar ze hun behoefte kunnen doen. Zet wat favoriete kattenplanten zoals kattenkruid en valeriaan in uw borders of zet een potje kattengras in de tuin. Maar een kat blijft nieuwsgierig en zal regelmatig z’n geurspoor uit willen zetten. Om de kat te ontmoedigen om te gaan buurten, kan bijvoorbeeld een brede strook gaas op de schutting geplaatst worden die naar uw kant toe helt. De kat springt dan niet op/over de schutting. Op internet kunt u voorbeelden vinden van verschillende constructies voor elke soort tuin en op de website van LICG staat veel praktische informatie.

tip een veilige tuin schutting