Sommige kamer- en tuinplanten zijn voor een kat gevaarlijk. Bij de ene plant zijn het de bladeren of sappen, bij de andere zijn vooral de bessen of zaden giftig. Gewoonlijk blijft een kat van giftige planten af, ze zijn onsmakelijk en bitter, toch is het verstandig als je een tuin aanlegt om de giftige soorten te beperken.
De top-10 van de meest voorkomende schadelijke planten in huis en tuin:
1. oleander (nerium oleander)
2. venijnboom (taxus baccata)
3. peperboompje (daphne mezereum)
4. doornappel (datura)
5. herfsttijloos (colchicum)
6. goudenregen (cytisus laburnum)
7. vingerhoedskruid (digitalis)
8. nicotiana (tabak)
9. monnikskap (aconitum)
10. lelietje van dalen (convallaria)
Dit is maar een greep uit de kamer- en tuinplanten die giftig zijn voor katten. Meer nuttige informatie kunt u vinden op www.licg.nl of www.dekattensite.nl
De lijst blijkt schrikbarend lang, maar katten weten gelukkig van nature wat wel en niet goed voor ze is. Het meeste risico lopen jonge en onervaren katten. Vermoedt u een vergiftiging, raadpleeg dan direct een dierenarts als de kat plotseling onwel wordt, veelvuldig braakt, ernstige diarree heeft of ernstige irritatie van de huid en slijmvliezen rond mond en keel vertoont (rood, gezwollen, blaarvorming of rauwe huid). Als de inname langer dan twee uur geleden heeft plaatsgevonden, probeer dan niet de kat te laten braken maar ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Neem een monster of een naamplaatje van de plant mee, dit helpt uw dierenarts om zo gericht mogelijk een behandeling te starten of een tegengif toe te dienen. Er kunnen meerdere dagen voorbijgaan tussen inname van een gif en het zichtbaar worden van de effecten ervan. Een kat die lusteloos is en één dag of langer weinig of niet eet, kan ook het slachtoffer zijn van een vergiftiging en heeft hulp nodig.