• Quint, de kat met 5 poten

Quint is op z’n plekje!

27 november 2017 Eerst 5, toen werd het 4, en nu zijn het er 8! Quint is namelijk vertrokken naar zijn nieuwe thuis en heeft daar vier ‘hulppootjes’ gevonden. Op het juiste moment kwam precies de goede aanvraag binnen. Het jonge stel uit Pijnacker was onbekend met het verhaal maar bij de eerste ontmoeting met Quint kwam meteen een volmondig ja. Dapper hebben ze zich gestort op de verzorging en verdere revalidatie van de voormalige vijfpoter. Dierenarts Leen den Otter: “Zij hebben nu hun handen vol. Ze moeten niet alleen dagelijks veel met hem oefenen, Quint is ook gewend om veel aandacht te krijgen. Het is voor ons een heel gemis in de praktijk, want het was een leuke en vriendelijke (en nadrukkelijk aanwezige!) patiënt. Mede dankzij de goede zorgen van de assistentes Relinde en Nicole heeft Quint een spoedig herstel doorgemaakt.” De chirurgen en de fysiotherapeut van de faculteit zijn zeer tevreden over het verloop tot nu toe. Het zal nog wel enige maanden nodig hebben, maar Quint gaat steeds beter zijn achterpootje gebruiken. En dat is maar goed ook, want hij mag in de toekomst naar buiten. Of dan de buurt zo rustig en veilig blijft, is natuurlijk nog maar de vraag met deze levenslustige, ondeugende kater! Lieve Quint, het ga je goed in je fijne, nieuwe thuis en wij wensen je vier ‘hulppootjes’ veel plezier met jou!
Quint en zijn ‘hulppootjes’ in actie>

Hard oefenen…

3 november 2017 Quint is inmiddels hard aan het oefenen. Hij verblijft tijdelijk bij dierenartspraktijk Den Otter en krijgt daar dagelijks fysiotherapie. RTV Rijnmond kwam lang om te kijken hoe Quint vordert nu hij weer gewoon vier pootjes heeft. Voorzichtig leert hij opnieuw te lopen, een lastige klus voor het jonge katertje, maar hij slaat zich er aardig doorheen. Kijk voor een uitgebreid verslag op RTV Rijnmond>

Terug in Rotterdam

28 oktober 2017 Quint is vrijdagavond teruggekeerd in Rotterdam, een pootje armer en een kap rijker. Ineke Jochims: “Hij moet twee weken lang met een kap om lopen en daar was hij niet blij mee. Maar het moet. We kunnen niets riskeren met zijn heup.” In die periode mag Quint aansterken in een gastgezin en dan begint zijn revalidatie. Fysiotherapie moet hem weer ‘op de been helpen’. Gelukkig is het een jonge en verder kerngezonde kater met een fijn karakter: “Het is een heel lief katje. We hopen dat hij hier goed doorheen komt, het liefst zonder pijn”, aldus Ineke. Quint zal niet te zien zijn tijdens de Open Dag, wel is dierenarts Leen den Otter aanwezig om foto’s te tonen en alles te vertellen over het vijfde pootje.

Operatie geslaagd!

26 oktober 2017 De operatie van Quint is gelukkig voorspoedig verlopen. Zijn vijfde poot is vandaag geamputeerd door chirurgen van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ook de heupkop van zijn achterpoot is verwijderd, die was gebroken en gaf veel last waardoor Quint mank liep. Dierenarts Leen den Otter: “Katten kunnen prima leven zonder heupkop. Quint blijft vannacht in Utrecht en komt morgen weer naar Rotterdam. Fysiotherapeuten gaan kijken hoe hij verder geholpen kan worden. Vermoedelijk krijgt hij zes weken fysiotherapie.” Quint is tijdens de ingreep ook gelijk gecastreerd. Den Otter: “Hij was toch al onder narcose dus dat ging in een moeite door.” Het vijfde pootje blijft in Utrecht en krijgt een plek in het Museum Diergeneeskunde van de faculteit.

Actie Help Quint

Vorige week werd de actie Help Quint opgestart omdat de operatie en behandeling veel kost. Heel veel mensen toonden een warm hart voor Quint en gaven een bijdrage. Tot nu toe staat het bedrag op 3418 euro, fantastisch want hier is Quint echt mee geholpen en nu kan hij zijn komende revalidatie tegemoet. Ook de faculteit hield een actie om de operatie gedeeltelijk te bekostigen en haalde binnen 2 dagen hun streefbedrag. Wij willen iedereen heel erg bedanken voor de steun aan Quint. Mede dankzij uw hulp zal dit levenslustige katertje snel weer normaal en pijnvrij kunnen lopen.

Wat er aan voorafging…

Het is begin oktober en onze dierenarts schrikt wel even bij een net binnengebracht zwerfkatje. Is zijn achterpoot nou gebroken? Want die lijkt wel uit twee stukken te bestaan. Maar nee, aan het uiteinde zit duidelijk een extra nageltje… hij heeft dus vijf poten! Het katertje wordt heel toepasselijk Quint genoemd en omdat we in de opvang geen röntgenfoto’s kunnen maken, gaat hij voor aanvullend onderzoek naar dierenarts Leen den Otter in Rhoon. Den Otter: “Ik had dit nog nooit gezien en besloot contact op te nemen met Professor P. Koolmees van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hij vertelt me dat er sprake is van een zeldzaam geval. Ook dr. C.F. Wolschrijn, universitair hoofddocent anatomie, had er nog nooit over gehoord maar weet later te melden dat er een soortgelijke kat in Verenigde Staten bekend is. Eigenlijk is het geen kat met vijf poten, er is sprake van een Siamese tweeling waarvan een exemplaar maar voor een deel aanwezig is.” Volgens de deskundigen dus een uniek geval in Europa! Uit de röntgenfoto’s blijkt tevens een probleem aan de heup, mogelijk de verklaring waarom Quint mank loopt.

Quint, inmiddels een beroemdheid, gaat 17 oktober op consult bij de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. De CT scan bevestigt dat inderdaad de heup de boosdoener is. Die is gebroken en veroorzaakt de pijn. Zijn vijfde pootje hoeft niet verwijderd te worden en binnen 10 dagen zal hij geopereerd worden aan de heup, gevolgd door een lange revalidatie. Dezelfde week melden de eigenaren zich. Ze hadden het katertje nog maar kort in huis toen hij wist te ontsnappen naar buiten. In goed overleg doen ze afstand van hem omdat ze niet in de situatie verkeren om Quint de intensieve zorg te bieden die zo nodig is. Voorlopig krijgt Quint eerst hokrust, in afwachting van de operatie. En dat valt nog niet mee want met of zonder vijf poten, het is gewoon een bijzonder lief en speels katertje.

Een paar dagen later volgt een nieuwe ontwikkeling: het team van chirurgen onder leiding van Professor B.P. Meij heeft geconcludeerd dat de problemen toch ernstiger zijn dan aanvankelijk gedacht. Onder meer enkele rugwervels en het staartbeen zijn misvormd en de vijfde poot zou het herstel kunnen belemmeren. Dat betekent toch amputatie en een zwaardere operatie. Maar wat we van begin af aan al hebben gezegd: we zullen er alles aan doen om dit levenslustige katertje weer normaal en pijnvrij te laten lopen. Op donderdag 26 oktober vertrekt Quint in alle vroegte richting Utrecht waar een heel team specialisten voor hem klaar staat…

Bekijk hier de video van het AD over de bijzondere ontdekking bij dierenarts Den Otter, daaronder de reportage van RTV Rijnmond nadat Quint op bezoek is geweest in Utrecht.

Nieuws kat met vijf poten“Dank je wel voor jullie lieve support!”