Tip Help zwerfkatten de winter door

Help zwerfkatten de winter door!

De meeste mensen beleven veel pret aan een echte winter: lekker sleeën, schaatsen, sneeuwbalgevechten houden of warme chocomelk met slagroom drinken, knus bij een brandende kachel. Voor de zwerfkatten is het jammer genoeg niet zo’n feest. Zij kunnen wel wat hulp gebruiken in de winter.

Een plek om te schuilen

Van nature hebben katten een warme wintervacht, maar de weersomstandigheden in de winter maken het zwaar voor de zwerfkatten. Ze kunnen vaak geen droge schuilplaats vinden, waardoor de vacht nat wordt. Een natte vacht isoleert niet goed, zodat de lichaamstemperatuur daalt en daarmee ook de natuurlijke weerstand.
Een watervast en winddicht schuilhokje op een veilige plek, bijvoorbeeld buiten in de tuin, biedt zwerfkatten bescherming tegen regen, sneeuw en wind. Let er wel op dat de opening niet op de wind staat en als het heel erg koud is, kan er wat hooi of stro in het hokje gelegd worden.

Eten en drinken

Als het vriest is het vinden van drinkwater een lastige opgave voor zwerfkatten. Zorg daarom dat er met regelmaat vers water staat. Tegen bevriezing kan er eventueel een klein beetje suiker in opgelost worden.
Droge brokken maken dorstig, maar zullen minder snel bevriezen dan natvoer dat meer vocht bevat. Probeer naar omstandigheden een middenweg te vinden.

Motorkap

Een warmgedraaide motor heeft een grote aantrekkingskracht op (zwerf)katten. Via de wielkasten kunnen ze eenvoudig onder de motorkap kruipen om zich lekker te nestelen. Het gebeurt daarom nog wel eens dat een kat onbedoeld meereist bij de volgende rit, met alle gevolgen van dien. Geef om zeker te zijn een paar tikken op de motorkap voordat de auto wordt opgestart.
En wees voorzichtig met antivries want dat is zeer giftig voor dieren! Honden vinden het zelfs lekker en als u morst, kunnen katten het binnenkrijgen als ze hun pootjes wassen.

Laat zwerfkatten niet in de kou staan

Help zwerfkatten de winter door