De zomers worden warmer. In het algemeen hebben katten daar weinig last van, al kunnen we het zeker aangenamer voor ze maken. Droogte kan wel problemen geven voor zwerfkatten, lees hier waar u op moet letten…
Warmte
Katten kunnen warmte goed verdragen, zelfs tot 35 graden Celsius, en ze passen zich makkelijk aan. Overdag gaan ze op zoek naar koele plaatsen, slapen ze meer en de activiteiten worden verplaatst naar de nacht. Zwerf- en buitenkatten hebben gelukkig volop de mogelijkheid hiertoe. Juist voor binnenkatten is het oppassen dat de temperatuur in huis niet te hoog stijgt. Biedt huiskatten dan ook een koele plek in uw woning. Een airco kan hierbij helpen, een ventilator vinden katten niet altijd prettig.
Eten en drinken
Vers drinkwater is voor katten essentieel, zeker bij hoge temperaturen. Zet dus binnen en buiten op meerdere plekken een bakje water neer en ververs het dagelijks. Net als mensen hebben katten soms minder trek tijdens de warmte. Hoge kwaliteit blikvoer (zonder suikers!) of verse voeding kan de eetlust opwekken en bevat meer vocht dan brokjes.
Zwerfkatten
Droogte tijdens een hittegolf is voor zwerfkatten een groot probleem, schoon drinkwater is steeds moeilijker te vinden. Zorg dat er dagelijks genoeg vers water beschikbaar is. Dit geldt trouwens voor alle dieren die buiten leven. Voeren kan het best op een tijdstip dat de ergste hitte is verdreven, zoals de late avond of vroege ochtend. En voorkom dat het eten snel bederft, zet het nooit in de volle zon. Ook schuilhokjes zullen minder in trek zijn omdat de temperatuur binnen tot grote hoogte stijgt. Creëer eventueel een tijdelijke voer- en schuilplaats op een koele plek, bijvoorbeeld in de bosjes of gebruik een parasol.
Verkoeling
Transpireren doen katten alleen via de voetzooltjes en ze wassen zichzelf soms extra om te koelen. Je kunt een kat helpen door hem te aaien met natgemaakte handen of met een nat washandje. Leg vooral géén natte handdoek op het lichaam. Hierdoor wordt de vacht vochtig, gaat broeien en zorgt juist voor oververhitting. Een koele ondergrond vinden katten ook fijn, bijvoorbeeld een pas gesproeid gazon of een koelmatje. Maar gebruik beter matjes zonder gel vanwege het risico op vergiftiging. Een kruik met ijswater en varianten hierop voldoen ook, leg er wel altijd een doek of kleedje overheen om direct contact met ijs te voorkomen. En geef je kat geen ijs te eten, dit kan diarree veroorzaken waardoor de kat uitdroogt.
‘Coole’ spelletjes
Vermijd intensieve spelletjes want hoe minder energie de kat verspilt, hoe minder hij last heeft van de warmte. Katten kunnen wel worden gestimuleerd om zichzelf te koelen door middel van waterspelletjes. Doe bijvoorbeeld enkele ijsklontjes of drijvende balletjes in een teiltje water, met het hengelen hiernaar koelen ze hun pootjes.
Gezondheidsrisico’s
Kittens en oudere katten zijn gevoeliger voor grote hitte en ook overgewicht maakt het minder draaglijk. Andere katten die meer last hebben van de warmte zijn degenen met hart- of longaandoeningen. Bepaalde rassen kunnen ook sneller hinder ondervinden door de dichtheid en de lengte van hun vacht. Een zonnesteek is zeldzaam maar komt voor bij katten. Neem in geval van oververhitting meteen contact op met een dierenarts, koel intussen met natte handdoeken enkel de buik en de voetkussentjes.
Zonnebrand
Witte en lichtgekleurde katten kunnen verbranden. Vooral de dunbehaarde delen zoals de oren zijn gevoelig en later kan uiteindelijk huidkanker ontstaan. Houd deze katten zo mogelijk uit de zon of smeer de kwetsbare plekken in met een hoge factor zonnebrandcrème. Niet alle crèmes zijn geschikt: veelal zijn ze geparfumeerd en ingrediënten zoals zink of salicylaten zijn bijvoorbeeld giftig als de kat het binnenkrijgt. meer info>