Kantelramen gevaarlijk voor katten

Kijk uit met kantelramen!

Er kan niet vaak genoeg gewaarschuwd worden: kantelramen die op een kiertje staan, zijn levensgevaarlijk voor katten. Voorkom dat uw kat in een uiterst benarde situatie terechtkomt!

Bekneld in kantelraam

Heeft u thuis kantelramen zonder ombouw? Kijk uit, want er gebeuren nog steeds te veel ongelukken met openstaande ramen in verticale kierstand. Nieuwsgierige huiskatten proberen naar buiten te gaan door de kier, maar de kans is groot dat ze in de spleet zakken en bekneld raken. Doordat de kat gaat worstelen om eruit te komen, zal hij alleen maar verder zakken en nog vaster in de spleet komen te zitten. Uiteindelijk zal de kat sterven door afknelling.

Kantelramen gevaarlijk voor katten

Simpel te voorkomen

Zet dus nooit uw raam op een kier als u niet thuis bent. Of beter, voorkom dat uw kat in deze dodelijke fuik terecht kan komen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een hor of hekwerk. Bij de dierenwinkel of bouwmarkt zijn speciale hekjes te koop die passend zijn voor elk type kantelraam. U kunt ook een opgerolde handdoek of zandzak in het diepste punt van beide spleten leggen, zo kan de kat er niet in wegzakken en heeft hij houvast om zich los te werken.

Als het toch gebeurt…

Zit een kat toch klem in het kantelraam? Haal de kat niet van bovenaf eruit, maar ondersteun met één hand het achterlijf van de kat en schuif het lijfje van onderaf naar boven, totdat hij in het geheel uit de spleet kan komen. Til vervolgens met beide handen de kat eruit, zo voorkomt u meer schade. Bezoek daarna de dierenarts, de kat kan inwendige verwondingen hebben die niet meteen zichtbaar zijn.
Ziet u een beknelde kat in een kantelraam waar u niet bij kunt, schakel dan direct de hulpdiensten in. De kat moet zo snel mogelijk bevrijd worden en naar een dierenarts.

Kantelramen gevaarlijk voor katten

Waarschuw andere kattenbezitters

Nogmaals, een kantelraam in kierstand is een dodelijke fuik waar de kat niet zelf uit kan komen. Vergeet niet uw huisgenoten en een eventuele kattenoppas in te lichten en waarschuw andere kattenbezitters met dergelijke ramen: deel dit bericht!