Vuurwerk en zwerfkatten

Eind december… nog even en dan knallen we met veel vuurwerk het nieuwe jaar in. En niet alleen oudejaarsnacht, de dagen ervoor en erna wordt er meestal lustig op los geknald. Dit is voor de meeste dieren een akelige periode.

Wat kunt u doen voor de zwerfkatten?

Tegenwoordig hebben enkele gemeentes vuurwerkvrije zones ingesteld en er gaan steeds vaker stemmen op om het vuurwerk te beperken. Maar een jaarwisseling zonder knal- en lichtspektakel zit er vooralsnog niet in. Voor huisdieren is het leed te verzachten door ze binnen te houden en het geluid te beperken, op internet staan goede tips zoals bij LICG. Maar voor de dieren buiten, dus ook zwerfkatten, is de overlast onontkoombaar. Toch kunt u de zwerfkatten een beetje helpen. Allereerst door zelf geen of minder vuurwerk af te steken. Liefhebbers van vuurwerk kunnen er voor kiezen om naar een van de vele publieke shows te gaan, het eigen voorraadje sierpijlen kan daar niet aan tippen.

Op straat en in de tuin

Zwerfkatten zijn wijs genoeg om in deze periode veilig weg te kruipen. Toch zullen ze af en toe tevoorschijn moeten komen om te eten. Als u de katten op vaste tijden voert, is het te proberen om het tijdstip geleidelijk aan te passen. Op oudejaarsdag mag officieel vanaf 18.00 uur vuurwerk afgestoken worden tot 02.00 uur in de nacht, in deze uren zullen de katten zich niet vertonen. Is het veranderen van tijdstip onmogelijk? Een keertje overslaan kan geen kwaad of zet anders het voer op de vaste plek. Als in de vroege ochtend de kruitdampen zijn opgetrokken, kunnen de zwerfkatten alsnog van hun maaltje genieten.
Verzorgt u een of meerdere zwerfkatten in uw (achter)tuin, zorg dat ze ergens veilig kunnen schuilen. Steek vooral geen vuurwerk af aan de tuinzijde en vraag uw buren vriendelijk om hetzelfde te doen. Met de buurt op straat de jaarwisseling vieren is wel zo gezellig.

De volgende dag

Het is niet aangetoond dat dieren ziek worden van vuurwerkresten, maar gezond zal het zeker niet zijn. Om alles op te ruimen, is de gemeente meestal wel een paar dagen zoet. Als iedereen de moeite neemt om alvast op nieuwjaarsdag even z’n stoep te vegen, zijn we al heel wat verder. En daar zijn niet alleen de zwerfkatten bij gebaat.

Vuurwerk en zwerfkattenAlvast een fijne (en rustige) jaarwisseling gewenst!