Nieuws

Volg het laatste nieuws over de zwerfkatten. Bijzondere vangacties, aankondiging van evenementen, verslagen van bijvoorbeeld onze Open Dag en andere belangrijke gebeurtenissen… u vindt het allemaal hier!

Vanwege COVID-19 heeft Stichting Zwerfkatten Rijnmond extra maatregelen genomen. Onze vrijwilligers en medewerkers volgen het protocol van RIVM over het beperken van menselijk contact, de hygiëne voor de katten is zoals altijd intensief. Bezoek aan de kattenopvang zal voorlopig enkel op uitnodiging plaatsvinden, bij meldingen houden we rekening met de mogelijkheden om eventuele gezondheidsrisico’s uit te sluiten. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Geen Open Dag 2020

nieuwsklik om te vergroten

4 oktober 2020 Dit jaar kunnen wij helaas geen Open Dag organiseren vanwege de huidige corona-maatregelen. Ieders gezondheid staat uiteraard voorop en we hopen dat deze gezellige dag (met rondleidingen, demonstraties en een grote braderie) in 2021 doorgang kan vinden. Had u al kattenspullen, serviesgoed, brocante of hebbedingetjes klaarliggen om te doneren voor onze braderie? Die zijn nog steeds welkom en kunt u brengen naar:
Bambi 2e handswinkeltje
Resedastraat 51B
3073 CT Rotterdam
Open 11.00 – 15.30 uur
Telefoon: 06-33152366
De opbrengst van deze spullen is voor de zwerfkatten!

Update Help Saartje

klik om te vergroten

14 augustus 2020 Fantastisch! We hebben in korte tijd het bedrag van 1.930 euro voor Saartje ontvangen. Hiervan kunnen wij de operatie en het herstel bekostigen. Het bedrag dat overblijft zal worden besteed aan andere gewonde zwerfkatten die net als Saartje hulp hard nodig hebben. Wij houden u uiteraard op de hoogte, op onze Facebookpagina vindt u het laatste nieuws. Iedereen heel erg bedankt voor deze hartverwarmende steun!

UPDATE 20 augustus Saartje is inmiddels bij de specialist in Vught geweest en de breuk blijkt helaas ouder dan gedacht. In overleg met chirurg H. van Herpen is besloten om Saartjes operatie uit te stellen. Meer op Facebook >

UPDATE 15 oktober Goed nieuws: het ziet er naar uit dat de operatie toch niet nodig is. En nog mooier: Saartje heeft een fijn thuis gekregen Lees meer >  Het ingezamelde bedrag wordt nu onder meer ingezet voor kitten Jan Jaap >

Help Saartje

Nieuws Help Saartjeklik om te vergroten

12 augustus 2020 Toen Saartje zaterdag bij ons binnenkwam, kon ze haar linker achterpootje niet belasten. Bij Dierenkliniek Den Otter bleek dat haar pootje net boven de hak is gebroken en het bot ernaast is geschoten. Een heel nare breuk en vooral ook pijnlijk voor dit lieve zwerfpoesje van nog maar 10 weken. Saartje is het meest geholpen met een operatie door een specialist. Deze zal een pen plaatsen en het hakgewricht vastzetten zodat zij zonder pijn verder kan opgroeien. De totale kosten van het traject (röntgenfoto’s, operatie, controle en nazorg) zijn flink en zullen circa 1500 euro bedragen. Maar we gunnen lieve Saartje een pijnvrije toekomst en zouden haar dan ook graag snel willen laten opereren zodat zij het pootje weer kan gebruiken. Wilt u meehelpen om haar operatie mogelijk te maken? Maak dan uw bijdrage, klein of groot, over naar: NL82 ABNA 0428 55 7597 tnv Stichting Zwerfkatten Rijnmond, Rotterdam en ovv ‘Help Saartje’.

CatVideoFest 2020

20 juli 2020 Kijk de leukste, schattigste en meest hilarische kattenfilmpjes op het grote doek. Na een geweldige editie vorig jaar, komt CatVideoFest 2020 op zaterdag 8 augustus (Wereld Kattendag) terug naar LantarenVenster. Het festival bestaat uit een compilatie van ingezonden filmpjes, animaties, muziekvideo’s en intenetfilmpjes. Je kunt tot 3 augustus ook een eigen kattenfilmpje inzenden, de winnaar wordt tijdens het festival bekend gemaakt en de leukste 5 zullen te zien zijn. Voor ieder verkocht ticket doneert LantarenVenster €1 aan Stichting Zwerfkatten Rijmond.
Datum: zaterdag 8 augustus, tijden: 16:00 uur, 19:15 uur en 21:00 uur. Kijk voor meer informatie op CatVideoFest>

Creatief en volhardend

24 mei 2020 We kregen afgelopen woensdag een urgente melding: onder hun huis hadden bewoners een nestje ontdekt, 4 kittens wisten ze zelf te pakken, maar er zat zeker nog eentje. En de moederpoes hadden ze niet gezien. Wat nu? Vrijwilligers Corinne en Diana kwamen meteen in actie. Gelukkig liep de moederpoes al snel in de vangkooi. Het kitten onder het huis bleek een grotere opgave! De ruimte was te nauw om dichtbij het ver weggekropen katje te komen. Edoch, met enig kunst- en vliegwerk, en de nodige volharding, is het ze uiteindelijk gelukt. Heel creatief met een ouderwets schepnet! Na een grondige check bleek het gezinnetje bij deze compleet en met dank aan de oplettende bewoners, kon het veilig richting opvang. Daar ontfermde de poes zich meteen over haar kroost, alsof er niets gebeurd was!

Ook wij houden afstand

  • nieuws

6 april 2020 Net als iedereen hebben ook wij te maken met de corona-maatregelen. Onze vrijwilligers en medewerkers volgen het protocol van RIVM om menselijk contact zo veel mogelijk te vermijden. Dat heeft natuurlijk invloed op ons werk voor de zwerfkatten. In de kattenopvang, waar de hygiëne standaard hoog in het vaandel staat, is bezoek tot een minimum beperkt en we bekijken per dag welke meldingen we kunnen inplannen en welke beter even kunnen wachten. Uiteraard gaan we meteen op pad bij spoedmeldingen zoals gewonde zwerfkatten en moederpoezen met kittens. Om afstand te houden moeten we soms wat improviseren en dit heeft al tot bijzondere situaties geleid. Zo konden we vanaf de straat toezien hoe de melder zelf de poes op zijn dak wist te vangen: Facebook > Het is geweldig om te merken dat iedereen zo meewerkt!

2019 in beeld

29 januari 2020  In 2019 kregen we opvallend vaak te maken met katten die bij containers werden achtergelaten. En mogelijk door de zachte winter begon het kittenseizoen vroeg, er zaten wederom veel moederpoezen met kittens in de opvang. Daarentegen was er een afname van het aantal verwilderde zwerfkatten en vooral grote groepen in het buitengebied kwamen minder op ons pad. Zo ook de vorige jaren, de dalende lijn lijkt zich dus voort te zetten. Hoopgevend, al is het te vroeg om hier conclusies aan te verbinden. Hoe dan ook waren er heel veel zwerfkatten die onze hulp goed konden gebruiken. We kijken terug op een druk jaar met mooie, lieve, soms verdrietige, enerverende en bijzondere gebeurtenissen…

Fotoverslag Open Dag

Foto’s: Eva Kresler, Poosje Fotografie e.a. > klik voor het onderschrift

31 oktober 2019 Wat een belangstelling voor de Open Dag afgelopen zondag! Bijna 1400 bezoekers kwamen bij de zwerfkattenopvang langs waarmee het aantal van voorgaande jaren werd overtroffen. Voor de trouwe donateurs was het een gezellig weerzien maar we konden ook veel nieuwe belangstellenden verwelkomen. Uiteraard voor een kijkje binnen waar de zwerfkatten en kittens verblijven. En voor de uitgebreide braderie buiten. Naast de kramen met leuke spullen, informatie en de heerlijke hapjes en drankjes, was dit jaar een prominente plek ingericht voor de grote loterij met meer dan 100 prijzen. Het was een prachtige dag met een bijzondere sfeer van verbondenheid. We doen dit samen voor de zwerfkatten! Lees ook het leuke verslag in Vandaag&Morgen

Let’s call it a day…

klik om te vergroten

27 oktober 2019 Het was weer een geslaagde Open Dag om ons werk voor de zwerfkatten naar buiten te brengen. Vele bezoekers kwamen vandaag naar de kattenopvang. Er was een hoop te zien: rondleidingen, demonstraties, informatie van verschillende Dierenambulances… en verder uiteraard de grote braderie waar veel te beleven viel. Voor de kitttens in het voorportaal was het ook een fantastische dag, wat vonden ze de aandacht leuk! Maar inmiddels zijn de drukteschoppertjes diep in slaap, dromend over dit geweldige avontuur. En wij dromen even gezellig mee. Alle bezoekers heel erg bedankt en binnenkort volgt hier een uitgebreid verslag!

Komt u ook kijken?

klik om te vergroten

Altijd al een kijkje achter de schermen willen nemen? Of op zoek naar leuke spulletjes? De dag dat de wintertijd ingaat (een uurtje extra!) bent u van harte welkom bij de zwerfkatten-opvang en op onze gezellige braderie.
Zondag 27 oktober 10.30 – 16.30 uur
Anthonetta Kuijlstraat 81, 3066 GS Rotterdam

Verdrietig nieuws…

klik om te vergroten

19 juli 2019 Hoe graag waren we met ander nieuws gekomen, maar Wodan – ons kleine vechtertje met het geopereerde oog – is gisteravond overleden. Hij was al even opgenomen bij Dierenkliniek Rotterdam omdat hij hoge koorts had. De dierenartsen deden er alles aan om de koorts te onderdrukken en hem er weer bovenop te helpen. Echter gisteravond is in de kliniek geconstateerd dat Wodan FIP had, een infectieziekte die gepaard gaat met buikvliesontsteking. Deze ziekte is helaas altijd fataal. Wodan heeft geknokt voor zijn leven, maar we konden niet anders besluiten dan onze dappere Wodan te laten inslapen om hem verder leed te besparen. We zullen dit lieve manneke niet gauw vergeten, hij wist ons allemaal diep in het hart te raken. Ondanks de trieste afloop willen we iedereen bedanken voor de steun die Wodan heeft gekregen.

Hulp voor Wodan

klik om te vergroten

2 juli 2019 Kleine Wodan, nog geen 6 weken oud, werd uitgeput op straat gevonden en in de spoedkliniek bleek z’n ernstig gewonde oogje niet meer te redden. Dit arme ventje stond dus een operatie te wachten en moest opgenomen worden. Hier zaten behoorlijke kosten aan vast en op de website en op Facebook werd uw hulp ingeroepen. Binnen enkele dagen is ruim 1000 euro gedoneerd, meer dan genoeg. Het resterende bedrag is voor de andere gewonde zwerfkatten die uw hulp ook goed kunnen gebruiken. Gisteren heeft de dierenarts het oogje verwijderd en Wodan zit nu bij een gastgezin om te herstellen en verder aan te sterken. Hij verdient net als alle andere jonge zwerfkatjes een goed leven en als we de mythe van de Noorse god moeten geloven, gaat Wodan voortaan alwetend en alziend de toekomst in. Bedankt namens Wodan! Update 11 juli >

Bij het vuilnis

klik om te vergroten

25 juni 2019 Drie katten bij containers in Crooswijk, een moederpoes met vijf kittens in een doos naast de container in Charlois en gisteren was het weer raak in Maassluis: een moederpoes met twee kittens, nota bene in een dichtgeplakte doos in de container! Nog niet eerder zijn er kort achter elkaar zo veel meldingen binnengekomen van bij het vuilnis achtergelaten huiskatten. Een verdrietige en verontrustende ontwikkeling. De sluiting vorig jaar van twee dierenasiels in de omgeving is de vermoedelijke oorzaak en deze dumpacties maken eens en te meer duidelijk dat een grote stad als Rotterdam dringend een nieuw asiel nodig heeft. Met alle katten gaat het gelukkig goed, dankzij de oplettende melders! Meer op Facebook> en het artikel in de Telegraaf>

Ze zijn binnen!

  • Nieuws sponsorloop

klik om te vergroten

7 april 2019  Hoera, de meiden zijn binnen! Luid aangemoedigd door het Rotterdamse publiek hebben ze vandaag de kwart-Marathon voltooid. En nog mooier: ook voor de zwerfkatten is er een goede reden om luid te juichen want Ingrid, Lindsey en Daphne hebben tot nu toe 1700 euro opgehaald. Dit jaar liepen ze zich in het zweet (het was warm!!!) om de gewonde katten een steuntje in de rug te geven. Met zo’n geweldig bedrag kan voor menig pechvogel het zonnetje weer gaan schijnen. Ingrid, Lindsey en Daphne; Chapeau! En alle sponsors natuurlijk heel erg bedankt namens de gewonde zwerfkatten.
UPDATE: met zo’n eindspurt kun je thuiskomen… het bedrag is opgelopen naar een totaal van 3039,30 euro!

Sponsorloop 2019

klik om te vergroten

18 maart 2019  Op 7 april gaan vrijwilligers Ingrid, Lindsey en Daphne de benen uit hun lijf rennen tijdens de 1/4 marathon van Rotterdam om geld in te zamelen voor de gewonde zwerfkatten. Het leven van een zwerfkat gaat niet bepaald over rozen en op straat schuilt het nodige gevaar. Naast de standaard zorg zoals neutralisatie en vaccinatie, ontfermt Stichting Zwerfkatten Rijnmond zich ook over gewonde katten en kittens. Wilt u de pechvogels een steuntje in de rug geven? Sponsor dan onze lopers en maak een bedrag over op:
IBAN: NL82 ABNA 0428 5575 97
t.n.v. Stichting Zwerfkatten Rijnmond,
o.v.v. ‘Sponsorloop 2019’

Namens de gewonde katten: bedankt!

Terug thuis!

  • Nieuws 2019

26 januari 2019 Uiteindelijk zijn er 13 katten gevangen bij de fruitteler in de Hoekse Waard. Waaronder de kat van de buren die het lekkere hapje in de vangkooi niet kon weerstaan. Uiteraard is die meteen weer losgelaten. Zes katten zijn gisteren teruggeplaatst. Onder het toeziend oog van een echte sneeuwpop stoven ze alle kanten op om snel weer hun vertrouwde en warme plekje in de schuur op te zoeken. De katten worden goed verzorgd en hebben daar alle ruimte, ze waren dus blij om terug thuis te zijn. De overige zes jonge zwerfkatjes worden gesocialiseerd in gastgezinnen. Zij zijn wel schuw maar nog in de leeftijd dat het mogelijk is om ze te wennen aan een bestaan als huiskat. Als het lukt, daar gaan we wel van uit, wordt een fijn thuis voor ze gezocht.

Toch meer dan gedacht?

  • Nieuws 2019

21 januari 2019 Vandaag zijn we een vangactie gestart bij een fruitteler in de Hoekse Waard. De melding betreft 10 katten en ze worden daar goed verzorgd, zo wisten wij precies waar de vangkooien te plaatsen. Het begon een tijdje geleden met een aanlooppoes die al snel een nestje kreeg. Maar er volgden meer en de verzorger heeft op tijd aan de bel getrokken. De katten zien er heel gezond uit en inmiddels, laat op de avond, is onze vangvrijwilliger op weg naar de opvang met nummer 9 en 10. Maar er is al een elfde kat gezien! Morgenochtend gaan de katten naar de dierenarts en worden ze uitgelezen op chip, nagekeken, ontwormd, ontvlooid, ingeënt en geneutraliseerd. Daarna mogen ze even bijkomen in de opvang en gaan ze uiteraard weer terug naar hun vertrouwde omgeving. Wordt vervolgd…

2018 in beeld

  • 2018 in beeld

10 januari 2019  Inmiddels een traditie, de jaarlijkse terugblik op onze website met beelden van de meest opvallende gebeurtenissen. 2018 was een jaar met extremen. Een ijskoude nawinter gevolgd door een oververhitte zomer… en dat niet alleen door de hoge temperaturen, vooral ook vanwege de drukte door de vele moederpoezen en kittens in de opvang waar we onze handen vol aan hadden. We kregen veel aandacht in de media, beleefden heel wat avonturen met de zwerfkatten en we hadden iets te vieren: het 15-jarig bestaan van de stichting. Maar het was ook een jaar met een droevig afscheid dat ons diep in het hart heeft geraakt. In dit overzicht blikken we terug op een bewogen jaar…

Nieuwsarchief 2018

Nieuwsarchief 2017

Nieuwsarchief 2016

Nieuwsarchief 2015

Volg ons ook op Facebook

Volg ons ook op Facebook!