De zwerfkattenopvang header

De zwerfkattenopvang

Onze professionele zwerfkattenopvang is het hart van de stichting, de plek waar alles begint en alles bij elkaar komt. De opvang is praktisch en hygiënisch ingericht en biedt ruimte aan zo’n 100 katten voor een tijdelijk verblijf.

Centraal punt

Mede dankzij onze donateurs, sponsors en een aantal grote schenkingen, beschikken wij sinds 2004 over een professionele kattenopvang in Rotterdam Prinsenland. In 2007 konden we een eigen operatie- en behandelkamer in gebruik nemen en in 2009 volgde uitbreiding met een moederpoezen- en kittenopvang in het naastgelegen bedrijfspand.
De zwerfkattenopvang is door Ben Degenkamp ontworpen, gebouwd met vrijwilligers en fungeert als centraal punt. De zwerfkatten kunnen hier herstellen voor ze teruggaan naar de vanglocatie en de moederpoezen kunnen in alle rust hun kittens verzorgen.

De zwerfkattenopvang

Hygiënisch en praktisch

Hygiëne staat hoog in het vaandel. De zwerfkatten worden opgevangen in kamers waarin zich meerdere kattenverblijven bevinden die eenvoudig groter of kleiner gemaakt kunnen worden. Alle kamers zijn voorzien van een onderdruk ventilatie systeem. Hiermee wordt voorkomen dat eventuele besmettelijke ziektes de opvang rondgaan. De katten worden per vanglocatie in een kamer opgevangen zodat alle katten op deze wijze in quarantaine zijn. In de moederpoezen- en kittenopvang bevindt zich tevens een ruime ‘huiskamer’ met klimobjecten, slaapmandjes en allerlei kattenspeeltjes.
Elke afdeling heeft een wasruimte om kattenbakken e.d. schoon te maken. Voor het grondig reinigen en ontsmetten van de vangkooien en vervoersboxen is er een praktische spoelruimte aanwezig. Hiernaast worden alle vangmaterialen opgeslagen.

Operatie- en behandelkamer

In 2007 kwam een grote wens uit, een eigen operatie- en behandelkamer. Voorheen werden de zwerfkatten voor sterilisatie en castratie naar diverse dierenartspraktijken gebracht. Nu kunnen ze in de opvang door de dierenarts behandeld worden, ook bij ziekte of als ze verwondingen hebben. De katten hoeven nu minder vervoerd te worden, wat hun welzijn ten goede komt. De operatiekamer beschikt over alle nodige apparatuur, ook voor de behandeling van bijvoorbeeld oormijt en gebitsproblemen, twee kwalen die veel voorkomen bij zwerfkatten.

Het kantoor

Op de eerste verdieping is het kantoor gevestigd. Hier wordt de dagelijkse planning gedaan en de administratie bijgehouden: een aanzienlijke en vooral belangrijke taak met de meer dan 1000 zwerfkatten die we jaarlijks opvangen. Ook is er een ontmoetingsruimte voor de vrijwilligers en een ruimte om te vergaderen of voorlichting te geven. We zijn voorzien van een traplift zodat het kantoor voor iedereen bereikbaar is.

De zwerfkattenopvang is alleen op afspraak te bezoeken. Dit om de rust voor de vaak schuwe zwerfkatten zo veel mogelijk te waarborgen. De opvang is gevestigd op bedrijventerrein Prinsenland aan de Anthonetta Kuijlstraat 81, 3066 GS Rotterdam. Telefoon: 010 – 220 79 16 (maandag t/m vrijdag 9:00 uur tot 17:30 uur).

zwerfkattenopvang