Wie zijn wij - header - Stichting Zwerfkatten Rijnmond

Wie zijn wij?

Stichting Zwerfkatten Rijnmond is één van de grootste organisaties in Nederland voor zwerfkatten. Dankzij de steun van donateurs en de inzet van onze vrijwilligers en medewerkers zijn er inmiddels meer dan 29.000 zwerfkatten (op)gevangen.

Diervriendelijk en effectief

De stichting is in het leven geroepen om zwerfkatten een beter bestaan te geven. Katten kunnen om verschillende redenen op straat belanden en hun nakomelingen worden in het wild geboren. Omdat een kat vanaf 6 maanden al vruchtbaar is en een poes meerdere nestjes per jaar kan krijgen, zal een groep zwerfkatten zich in korte tijd uitbreiden. Het wordt voor de katten steeds moeilijker om in hun leefgebied aan voedsel te komen en om schuilplekken te vinden. De kans op ziektes is aanwezig en met de toename van het aantal zwerfkatten kan tevens overlast ontstaan voor de omgeving.
Door te kiezen voor een effectieve aanpak, het steriliseren of castreren en het weer terugplaatsen van zwerfkatten, voorkomen wij uitbreiding en blijft de populatie beheersbaar. Dat is in het belang van de katten én de omgeving.

Professionele organisatie

Na de oprichting in 2003 zijn we inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste organisaties in Nederland voor het welzijn van zwerfkatten. Onze basis is de professionele zwerfkattenopvang in Rotterdam, gerealiseerd dankzij fondsen, sponsors en donaties. Bij de stichting werken zo’n 80 vrijwilligers en 6 parttime medewerkers en ons werkterrein omvat een uitgestrekt gebied dat zich grotendeels bevindt in Zuid-Holland Zuid. In de afgelopen jaren hebben we meer dan 30.000 zwerfkatten (op)gevangen. Hiervan zijn circa 10.500 zwerfkittens na socialisatie een toekomst als huiskat tegemoet gegaan en circa 5.000 volwassen katten konden herenigd worden met hun eigenaar of zijn geplaatst bij een nieuwe eigenaar.

wie zijn wij: zwerfkattenopvang

De zwerfkatten opvang, ons centrale punt Lees verder >

Onze resultaten
van afgelopen
jaren!

30.000

(op)gevangen zwerfkatten

10.500

kittens
gesocialiseerd

Het ontstaan van de stichting

Al in 1972 trok een groep dierenvrienden zich het lot van zwerfkatten aan, wat resulteerde in stichting De Zwerfkat. Nadat deze in 1996 werd opgeheven, hebben een paar vrijwilligers het werk voor de zwerfkatten op eigen initiatief voortgezet. Met de jaren kwamen er steeds meer meldingen en groeide het aantal vrijwilligers. Door de toenemende werkdruk ontstond een samenwerking met Dierenopvangcentrum Rotterdam en in 2003 werd Stichting Zwerfkatten Rotterdam een feit. Een paar jaar later werd de naam gewijzigd in de huidige naam.
Tot en met 2015 is de stichting gelieerd geweest aan Dierenbescherming Rijnmond en werden wij deels door hen financieel ondersteund. Sinds de reorganisatie bij de Landelijke Dierenbescherming is besloten om als zelfstandige stichting verder te gaan om zo ons werk voor het welzijn van de zwerfkatten en de volksgezondheid te kunnen voortzetten. Daarnaast zullen wij met de Dierenbescherming blijven samenwerken.